Summa sidvisningar

onsdag 4 april 2012

-"Skärtorsdag"

Skärtorsdag.
Såg ett konstigt fenomen på himlen igår. Var denna "påskkärring" på väg till Blåkulla, men ångrade sig och vände, för att sedan ångra sig igen och fara vidare mot Blå Jungfrun. Se Foto nedan:

Varför heter det då Skärtorsdag:

 Denna dag firar kristendomen att Jesus instiftade nattvarden då han den natten firade den judiska påskmåltiden tillsammans med sina lärjungar. Namnet, skärtorsdagen, kommer av att Jesus tvättade lärjungarnas fötter före måltiden, se fottvagning. Skära betydde förr rena.

Eller:

Skärtorsdagen är enligt folktron den dag då häxorna begav sig till Blåkulla för att fira häxsabbat med djävulen. Detta förorsakade allehanda försiktighetsåtgärder i form av gömda kvastar och spisrakor, stängda skorstensspjäll och gevärsskott i luften för att försvåra häxornas förehavanden. En och annan påskeld kunde därtill råka bli för tidigt tänd. Detta är bakgrunden till att barn klär sig till påskkärringar, en sed som har uppstått under 1900-talet i Stockholms villaförorter och som kan förekomma på olika dagar under påskhelgen i olika delar av landet. Utklädda barn går då omkring bland grannarna och med tecknade kort önskar glad påsk och hoppas att få godis i utbyte. Ibland kan seden också innehålla penninginsamling till välgörande ändamål.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar