Summa sidvisningar

torsdag 1 december 2011

NORMANDIE

Normandie

Här kommer jag att publicera lite bilder från min semester i Normandie i somras. Jag och en kompis Ulf bilade ner till Frankrike. En resa som jag har längtat till. En resa som man bara måste uppleva nån gång i livet. kan starkt rekomendera det . Det visades sig vara en av dom bästa, topp #1 med Skottland. Vi startade från Oskarshamn söndag den 17 Juli kl. 05.00 och for söderut. Vi viste hur långt det var ner enligt bilnavigatorn, så vi planerade att köra så långt som möjligt första dagen. Vi for över Öresundsbron, ner genom Danmark, färja över via Rödby-Puttgarden, sen var det bara och stå på genom Tyskland. Till slut hamnade vi nere i Holland, i Geelen, där vi slog läger för kvällen. Vi hade nu kört första dagen ca 110 mil, och klockan var sju på kvällen så vi var rätt möra. På kvällen käkade vi en härlig middag på kvällen, och den holländska ölen där på kvällen smakade helt underbart efter en sån lång dag.
Dagen efter fortsatte vår lilla färd genom Holland, Belgien, och till slut var vi framme vi den franska kusten, Nomandie. Kom fram på efter middagen. Vi hade nu kört ca 182 mil på två dygn. Vi hade bokat i förväg hemma redan, ett hotell här i Port-en-Bessin. Vi skulle nu bo här i fem dygn och utforska Normandie.

En öl i Geelen, Holland.


Hotellet i Port-en-Bessin.

                                                                             
Dag 1, Tisdag 19 Juli

Första dagen här i Normandie besökte vi bla. Arromanche, Gold Beach. Det var här dom brittiska sryrkorna landsteg och satte upp en provisorisk mycket viktig hamn. Vi besökte ett museum här i hamnen i Arromanchen som visade hur dom byggde upp den provisorika hamnen. Vi besökte även en cinema som vsade lite filmer från denna tiden på en stor videoskärm , typ cinema-180 grader.

Efter det besökte vi ett gammalt tyskt batterivärn, Longues-sur-Mer, som nog är det bäst bevarade här i trakten. Vi hade tur med vädret den här dagen. Solen sken och det var helt underbart.

Sen åkte vi till den amerikanska krigskyrkogården. Den var rätt imponerad med alla marmorkors som stod i räta led. Här finns 9387 gravar av amerikanskasoldater som fick sätta livet till under landstigningen. Bla. ligger här bröderna Nilarp, som har fått har fått varit ideen till filmen "Saving Private Ryan", av Steven Spielberg.  Här ligger även Theodore Roosevelt JR begravd, son till President Roosevelt.

Efter att vi hade besökt den amerikanska krigskyrkogården åkte vi till den tyska krigskyrkogården. Det var verkligen en kontrast. Här var det en låg profil som gällde, verkligen stor skillnad.




Gold Beach

Arromanche

Arromanche

Longues-sur-Mer

Longues-sur-Mer

Longues-sur-Mer

Longues-sur-Mer


Longues-sur-Mer


Amerikanska krigskyrkogården Ohama Beach

Amerikanska krigskyrkogården Ohama Beach

Tyska krigskyrkogården

 Kvällen avslutades med en god middag nere i hamnen i Port-en-Bessin. Färsk sjötunga med lokalt vitt vin. Till kvällen franskt öl 1664, och avslutningsvis , självklart lite Calvdos, nu när vi var i "calvadosmeckat" i Normandie.


Sjötunga-Seule

Alsace

Port-en-Bessin

Port-en-Bessin

Port-en-Bessin

Port-en-Bessin

1664 o Calvados


Dag 2, Onsdag 20 Juli


 Den här dagen begav vi oss till staden Bayeux. Här tittade vi på den berömda Bayeuxtapeten och besökte ett krigsmuseum.
Bayeuxtapeten tillhör Unescos Världsarv och handlar om den normandiska erövringen av England 1066. Det ör en 70 m lång linnebonad och man tror att den utfördes ca 1076. Broderiet innehåller i sina bilder ett försvar för Vilhelm Erövrarens anspråk på England och en teckning av vad som hände vid erövringen.
Det skulle visas sig vara väldigt populärt att besköka denna sevärdighet, så det var en ganska lång kö för att komma in. Så ni som tänker besöka denna sevärdighet, så kom i tid.


Efter besöket på Bayeuxtapeten besökte vi ett krigsmuseum i Bayeux. Det var det första museumet vi besökte på den här resan. Kna väl säga så här lite efteråt att det var nog inte det bästa. Tyckte det var lite för "fint" och uppputsade krigsmaterial från andra världskriget för att få den där riktiga känslan. Blev lite av en besvikelse faktiskt, det finns bättre. Det rådde film och fotoförbud här inne så jag kan inte presentera några bilder här ifrån.
Annars var staden Bayeux en mycket trevlig och fin stad med gamla fina hus och byggnader.

Bayeux

Bayeux

Bayeux
Kvällen fortsatte vi med en delikat middag på en restaurang i Port-en-Bessin. "Fleur de Sel", hette restaurangen. Den var medlem i "Guide Michelin". Här beställde vi in den bästa skaldjursplanka dom hade. Och "herre gud" vad gott det var. Färska lokala råvaror, kan det bli bättre. Plankan innehöll allt, havskräftor, räkor, två olika sorter, ostron, musslor, sniglar, snäckor, krabba. Det var helt underbart gott.

Det finns några små fina restauranger här nere vid kajen som jag kan rekomendera. Pittoreskt och mysigt. Trevlig personal, nästan alla kan lite engelska, om dom vill. Menyerna står på engelska, så det är inga problem.


Restaurang- Fleur de sel



Port-en-Bessin

Port-en-Bessin

Port-en-Bessin

Port-en-Bessin


Dag 3, Torsdag 21 Juli

Den här dagen ägnade vi oss mestadels på Ohama Beach. Det var här dom  flesta amerikanska styrkorna landsteg 6 Juni 1944. Här inträffade dom flesta förlusterna under Dagen D. Under den första timmen stupade ca 3000 soldater, totalt första dagen ca 5000 man.  Stranden var uppdelad i flera zoner, med bla Dog Green, Dog White, Dog Red, Easy Green, Easy Red, Fox Green.

Vi besökte även ett krigsmuseum här i Ohama Beach. Det var verkligen värt ett besök. Ibland var det som tiden stått stilla. Många gamla föremål att beskåda här. Det här var bättre än det i Bayeux, värt ett besök.

Ohama Beach

Ohama Beach

Ohama Beach


Ohama Beach, Kent och Ulf 2011





Fotograf Robert Capa






Ohama Beach

Bangaloretorped

Vi besökte också ett monument på stranden här vid Ohama Beach. Här samlade besökare in sand från stranden och höll minnessermonier. Efter det åkte vi ut till Pointe du Hoc. Ett gammalt tyskt batteri och bunkervärn som hade fått mycket stryk under kriget. Pointe du Hoc är bäst känt för den attack som genomfördes mot klippan i samband med de allierade truppernas landstigning. Dess plan var att tre kompanier skulle landsättas vid foten av klippan och att de med hjälp av klätterkrokar, rep och stegar under fientlig beskjutning skulle ta sig upp på platån och därgå i strid med den fientliga truppen. Innan genomförandet av Operation Overlord tränade truppen anfall av klipporna på Isle of Wight under ledning av brittiska kommandosoldater.
Vid Pointe du Hoc finns idag ett minnesmonument och ett museum som är tillägnade slaget. Många av de ursprungliga befästningarna finns fortfarande kvar och marken runt om är späckad med ett imponerande antal bombkratrer.

Minnesmärke vid Ohama Beach

Ohama Beach

Ohama Beach

Pointe du Hoc

Pointe du Hoc

Pointe du Hoc

Pointe du Hoc

Pointe du Hoc

Pointe du Hoc

Dag 4, Fredag 22 Juli

Denna dag blev en utflykt söderut, nämligen till Le Mont Saint-Michel.  Det låg ca 12 mil sydväst om vårat hotell i Port-en-Bessin. På vägen dit hällregnade det. Det bara vräkte ner. Fick krypa fram med bilen.

Mont-Saint-Michel är en fransk kommunoch ett kloster i departementet Manche, Basse-Normandie vid gränsen till Bretagne i norra Frankrike. Kommunen betraktas som ett världsarvenligt UNESCOoch är en av de minsta i landet.
Mont Saint Michel har blivit kallat en av Frankrikes mest betagande syner, vilket är helt förståeligt. Klostret ligger nämligen högt uppe på ett berg på halvön Monte-Tombe mitt ute i Atlantens vatten. Då och då blir Mont-Tombe till en ö i och med att tidvattnet översvämmar den naturliga landbron som förbinder klostret med fastlandet.
Från början var klostret ett enkelt kapell som kyrkoheden S:t Aubert uppfört på bergets topp år 708. Enligtlegenden ska han ha blivit tillsagd av ärkeängeln S.t Micheli en dröm att han skulle bygga ett kloster på den halvön, men när Aubert vaknade på morgonen trodde han att allt varit en inbillning. Ängeln återvände till honom i sömnen några dagar senare och frågade varför Aubert inte byggt något kloster, men Aubert trodde trots det att han bara inbillade sig ängeln. S:t Michel kom därför tillbaka till Aubert en tredje gång och satte då sin tumme mot Auberts panna och efterlämnade ett hål ipannbenet. Aubert blev därmed övertygad och påbörjade redan nästkommande morgon sitt arbete med att uppföra klostret. Auberts huvud med hålet efter ängelns tumme finns än idag kvar och finns att se i en närliggandekyrka. Idag finns det en gjuten staty i guld högst upp på klostrets högsta torn föreställandes ängeln S:t Michel.
År 966 bosatte sig en grupp benediktinermunkar på ön och innan millennieskiftet uppfördes en kyrka. Under 1000-talet uppfördes en romanskklosterkyrka och ett kloster som senare byggdes ut. Efter en donation från kung Filip II August under 1200-talet byggdes ytterligare sektioner, tre våningar höga i gotisk stil , inklusive korsgång och matsal. Under hundraårskriget byggdes ytterligare förstärkningar.
Under franska revolutionen användes klostret som fängelse och under 1800-talet genomgick det renoveringar.

Le Mont Saint-Michel

Le Mont Saint-Michel

Le Mont Saint-Michel


Le Mont Saint-Michel
 Kvällen avslutades som vanligt på nån förträfflig restaurang i Port-en-Bessin. Vanligtvis brukar kvällarna här vara rätt lugna med rätt lite folk ute. Men den här kvällen skulle visa sig bli helt annorlunda. Medan Uffe och jag sätt där på restaurangen välde det in folk i denna lilla fiskeby. Vi började undra vad det var på gång, så vi frågade kyparen (nu var det väl lite svårt och förstå, för han svarade på franska), men snart förstod vi var det var på gång för något spektakel. Det skulle nämligen bli ett stort fyrverkeri nu här på kvällen. Och det verkade vara väldigt omättligt populärt här nere. Så mycket folk hade vi nog inte sett på länge.
Men det blev ju en perfekt avslutning för oss. För det här var ju våran sista dag här i Port-en- Bessin.  Ett fyrverkeri som avslutning, ja, man tackar. Trevligt folk i Frankrike som avtackar oss så !!

Innan dess hade vi avslutat en gormemiddag med ostron till förrätt och nog den bästa sjötunga jag har ätit hittills.
Morgonen där på drog vi vidare på nya äventyr................................

Restaurang Fleur De Sel

Ostron från Normandie



Port-en-Bessin

Port-en-Bessin

Port-en-Bessin


Port-en-Bessin


Dag 5,  23 Juli

Lördag och nu skulle vi lämna Port-en-Bessin, Normandie, och bege oss hemåt. Färden gick via Europas huvudstad, Bryssel, där vi skulle stanna i två dagar. Vi hade bokat övernattning via internet dagen innan. Vi hittade ett centralt och till hyffsad penning. Det fick bli Radisson Blue. Det är smidigt nu när man boka snabbt via internet.
Vi kom på eftermiddagen, efter lite bilkörande i tät trafik i Bryssel. Det var tur att vi hade GPS i bilen annars hade det varit svårt att hitta hit. Vi parkerade i deras garage som låg under hotellet och skulle sen checka in. Men vi fanns inte med i deras register. Måste ha blivit nåt fel med internetbokningen tänkte vi. Men vi fick ett rum och började packa om och se fram emot kvällen.
Jag var lite misstänksam om bokningen, och gick ner till receptionen och kollade upp detta en gång till. Jag tog nu med bokningsnummer och min bärbaradator och visade dom att allt var bokat och betalt via mitt Visakort.
Då så hon att vi var på fel hotell. Det fanns två Radisson i Bryssel och vi hade hamnat på fel !
Hon ringde och kollade om det gick att boka om. Men eftersom jag hade bokat på någon annan hotellsajt så var det ej möjligt. Min bokning var ej avbokningsbar. Inte detta läge kunde hon hjälpa oss med att checka ut från det här hotellet och ta in på det "rätta" utan nån extra kostnad eftersom det andra redan var förbetalt. Men orkade vi verkligen packa om ,ta bilen i denna storstad och förflytta oss. Det var redan sent på eftermiddagen och vi såg bara en massa problem framför oss. Vi var ju redan på väg ut på stan. Så vi "vaskade" det andra hotellet. Nu hade vi två hotell bokade i Bryssel.
Grand Palace-Bryssel
På kvällen åt vi på en restaurang strax vid torget "Grand Place" . Belgien är ju känt för alla sina ölsorter, så det passade oss perfekt. För både jag och Uffe är intresserade av öl från Belgien. Vädret var inte det bästa den här kvällen, det regnade rätt rejält ett tag där . Vi satt ute på en uteservering. Men vi hade en markis över huvudet. Det var då ett par som satt ute i regnet frågade oss om dom fick slå sig ner vid vårat bord. Ja visst sa vi. Hon var från Turkiet, bodde i Holland ,Eindhoven och jobbade på Philips. Han bodde och jobbade där också, men han var från Frankrike. Det var då vi berättade att vi nyss hade varit där och sen var "snacket" igång. Det blev en trevlig kväll med dom, med mycket prat och skratt.

Vi skildes åt efter restaurangen, och Uffe och jag gick bland gränderna och hittade en perfekt pub för oss. Här fanns otaliga ölsorter att prova, så det var bara och hugga i. Vi hittade snabbt en favorit. Tripel Karameliet. Det var en helt fantastisk smak på den. Den måste vi bara få tag i och köpa hem. Och så får man ju olika glas hela tiden till olika ölsorter, det är också ett känt sätt här i Belgien att servera öl .
Bryssel

Tripel Karameliet

Kwak


Dag 6,  24 Juli
Dagen efter ägnade vi oss åt shoping och seightseeing i Bryssel. Det är väl torget "Grand Place" med dess omnejd som är något att ha tycker jag . Fina byggnade runt torget. Finns med på UNESCOS Världsarvslista. Dom ska helst ses på kvällen då det sker ett ljusspel med klassisk musik.
Sen får man ju inte missa Manneken Pis. En lite staty av en pojke som står och pissar. Den ska visst alla fotografera, så det är alltid mycket folk framför den

Manneken Pis

Manneken Pis

Uffe i en ölbutik, Bryssel

Om skulle ta och prova den där toasten....... !!!!

Bryssel by night




Dag 7,  25 Juli

Dags för hemfärd. Vi skulle ny bege oss hemåt, med ett stopp i Lubeck för att hälsa på våran tyska vän, Julia. Vi hade tänkt tillbringa dagen där i Lubeck och shopa lite och gå ut och äta någon god mat innan vi tog nattfärjan hem mellan Travemunde Trelleborg.

Vi visste att Autobahn genom Hamburg så här års under semestertider kan uppstå lite köer, så startade tidigt från Bryssel. Vi hade beräknat att vara där någon gång på eftermiddagen, men när vi kom till Hamburg började trafiken tillta och snabbt uppstod det köer. Det stod helt still för det mesta, vi började bli oroliga att vi skulle hinna komma fram i tid. Snart märkte vi att tidsschemat skulle spricka. På tre timmar stod det nästan still. Vi kom ca 13 km på tre timmar. All planering sprack. Vi var tvugna att ringa Julia och säga att vi inte hann träffas den här gången. Vi var hade ju en färja att passa. Så vi körde dir direkt. Hann precis. Det här blev en jobbig hemfärd öpå autobahn. Som tur var hade vi köpt på oss lite dricka och hade en liten kylbag med lite käk i så vi kunde äta lite när vi stod i bilkön. Här gick en hel dag med bilkörande.

Vi fick ta igen det sen i Kivik på Buhres dagen efter när vi var på väg hem. Vi tog det väldigt lugnt hem. Vi hade ju semester. Vi stannade till i mysiga Ystad för en härlig och god frukost i ett soligt Sverige. Den avnjöt vi ute.
Sen begav det av till Kivik där vi köpte lite rökt fisk och lite gott tillbehör till det och satte oss vid kajen där och käkade. Det smakade ljuvligt. Det var vi värda efter en sån här resa.


Frukost i Ystad

Buhres i Kivik

Kivik

Rökt fisk med kräftstjärtsallad

Uffe avnjuter vid kajen i Kivik.

När vi sedan kom hem till Oskarshamn , skulle vi gissa på hur långt vi hade kört dom här dagarna.
Jag gissade på 427 mil
Uffe gissade på 393mil.  Helt otroligt , så nära han var.
Vi pratar fortfarande om det där och den här fantastiska resa vi var med om 2011.
Den kommer vi aldrig att glömma !
Rekomenderar starkt för dom som har gått i dom där tankarna : att dit skulle man åka nån gång, och dom som är sugna på att åka dit.  ÅK ,säger jag bara. Det är inte så svårt längre, det är bara att ge sig iväg !
Allt ordnar sig hela tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar